piratencultuur is cultureel erfgoed

Piratencultuur hoort bij ons erfgoed

Bij het lezen van de kop van deze column zullen velen gaan fronzen. De piratencultuur – plaatjes draaien via een eigen zender – als cultureel erfgoed. En toch vind ik dat het deze status verdient. Ik zeg dat al jaren, maar met veel enthousiasme wordt het nog niet ontvangen. Toch merk ik dat, zelfs in Den Haag, er langzaam een bewustwording komt dat het zo’n gek idee nog niet is.

De wereld van de piratenmuziek, of de Nederlandstalige muziek, kent een rijke geschiedenis in het noorden en oosten van het land (kijk maar eens op deze website). Jong en oud is onderdeel van deze cultuur, want het is meer dan alleen muziek.

Maar allereerst, wat is nou immaterieel cultureel erfgoed? Volgens de website immaterieelerfgoed.nl omvat het het volgende: ‘Immaterieel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.’

Een wezenlijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het behoort tot de basis van een gemeenschap. Immaterieel erfgoed is ‘dynamisch, levend erfgoed’.

Het beeld van de piratencultuur is niet positief. Al snel wordt de link gelegd met illegaal draaien en een hoog drankgebruik. Maar het is ook zoveel meer. Wat opvalt is dat er in de piratenwereld geen onderscheid lijkt te zijn tussen de verschillende generaties. Jong krijgt de gebruiken van de oudere generatie mee en geeft daar ook weer vol invulling aan. Ook vinden er door de zenders regelmatig acties plaats voor het goede doel. Niet te veel poespas, maar gewoon samen plezier hebben en geld inzamelen. Ten onrechte is hier weinig aandacht voor.

Ook in Drenthe is de wereld van de piraten groot. Kom eens in Weiteveen, Nieuw Weerdinge of Hoogeveen. Op veel plekken is het bepalend voor de cultuur in het dorp.

Deze cultuur dienen we de erkenning te geven die het verdient. De status van Immaterieel Cultureel Erfgoed is daarin een goede stap. Daar moeten we mee aan de slag.

Zie ook: drenthe.pvda.nl/nieuws/piratencultuur-verdient-status-van-erfgoed-een-column-van-peter-zwiers/