piratencultuur is cultureel erfgoed

Op bezoek bij: 'Piraten Draaien Door' in Meppel

In Meppel treffen we het enthousiaste piratenteam Piraten Draaien Door. Jaarlijks organiseren ze een marathon in Meppel, al wordt voor komend jaar overwogen de marathon in Ruinerwold te organiseren.

Patrick, initiatiefnemer van het eerste uur, leerde de geheime zender zo’n 15 jaar geleden kennen via zijn vriend Benno in Wierden. Helaas leeft Benno niet meer, maar toch speelt hij nog een grote rol. Patrick start en eindigt iedere keer dat hij draait met een plaatje voor Benno.

Zijn vriendin Ramona is ondertussen ook besmet met het piratenvirus. Hoewel ze zelf niet draait, speelt ze een grote rol bij de organisatie van de marathon. De website, de facebookpagina en veel rondom de sponsoren, Ramona regelt het allemaal.

De derde belangrijke schakel is Ronald. Als vrijwilliger bij de lokale omroep in Meppel heeft hij vele contacten en ingangen. Zo regelt hij vele artiesten die kosteloos optreden tijdens de zendmarathon. Ronald draaide in het verleden ook onder de naam Explosion Team.

Het team van Piraten Draaien Door kiezen ieder jaar een ander goed doel. Zo draaiden ze al voor KIKA en voor het SMA De Wereld Uit. Dit jaar houden ze het nog dichterbij. Ze gaan draaien voor de stichting Arme Kant van Meppel.

Zelf hebben ze het echter ook niet makkelijk. Ramona heeft te maken met lichamelijke beperkingen. Patrick en Ronald hebben beide een licht verstandelijke beperking. Het weerhoudt ze er niet van om zich vol overgave in te zetten voor de zendmarathon voor het goede doel. Integendeel! Vol energie worden jaarlijks meer dan 80 sponsoren geregeld. Ook is er tijdens de marathon, die van donderdag tot en met zondag duurt, een kindermiddag. Tijdens de kindermiddag is er onder andere een springkussen, suikerspin en andere leuke activiteiten. Alles wordt eraan gedaan om er een knallend weekend van te maken. Een weekend waarin de vrijwilligers het moeten doen met een paar uur slaap per nacht.

Patrick is al genomineerd geweest voor de Gouden Venus van Milo. Een prijs voor mensen met een beperking die goede dingen doen voor anderen. Dit heeft ook een mooie prijs opgeleverd voor Piraten Draaien Door. Initiatiefnemer van de prijs is DELA. Onlangs deed Patrick mee aan een vinylbattle in Laag Keppel bij Station Laot Gaon. Hier werd hij derde. De prijs staat prominent in de woonkamer.

De piratenmuziek zit in het bloed van Patrick. Hij hoopt dat het zenden ooit legaal wordt. Hij wil eigenlijk ook begraven worden met al zijn muziek, al denkt zijn vriendin daar toch iets anders over. Met name de muziek van de Paladijns staat hoog op het lijstje van Patrick. Zijn collectie van meer dan 2000 singles omvat ook Duitstalige en Engelstalige muziek. Ook de collectie singles van Normaal mag niet vergeten worden.

Ronald, Ramona en Patrick zijn net begonnen met de organisatie van de marathon in juli 2018. De komende maanden worden gebruikt voor de voorbereiding. De eerste sponsor was echter snel binnen. De Statenfractie van de PvdA Drenthe waardeert hun inzet zo, dat zij zich meteen als sponsor heeft gemeld.

Het team van Piraten Draaien Door heeft haar eigen website: www.piratendraaiendoor.com. Op Facebook zijn ze te vinden via www.facebook.com/PiratenDraaienDoor